Sjøørretfiske med The 3 Salty’s – Isløsning

Hei alle sammen! Det er lenge siden sist dere hørte fra oss her på Youtube, og vi syns det er skikkelig gøy å få dele litt film med dere igjen. Det har senhøst og vinterstid vært litt mindre fisking enn vi kansje kunne håpet på. Delvis pga Stian’s ryggoprasjon, og delvis fordi det er så veldig KALDT! Hehe! Men kameraet har vært med på de turene vi har hatt. Med en veldig deilig og varm periode i Februar, (av alle måneder), ble «vårfisket» tjuvstartet. Og det var egentlig helt fantastisk å se hvor mye fin størrelse/K-faktor som var på fisken i våre områder i år. Vanligvis er det mye fisk under halvkiloen, men disse har nesten vært totalt fraværende, med unntak av noen få fisker. Har tidligere år fått mye mer småfisk enn i år. Det kan være tilfeldig, eller at noen gode årskull med fisk nå har blitt størrre, i de områdene jeg fisker. Eller i verste fall at det har vært dårlige gytinger, som gjør at det er mindre småfisk i år… Noe fisk har som vanlig i februar vært litt tynn ennå, og ikke helt matfisk. Noe fisk har vært i toppkondisjon, men med fortsatt merker etter gyting. Har derfor valgt å sette tilbake mye av ørreten, for sikkerhets skyld. Gi fisken noen mnd til, og det blir skikkelig knall matfisk tenker jeg, selv om K-faktoren er god, kan det fortsatt være en fisk med litt svak og kjedelig smak på kjøttet. Men det kan også virke for meg som at det har vært langt mindre tynn fisk nå denne februaren, enn jeg er vant med. Kansje tidligere gyting, eller god mattilgang er årsaken? Vi har også registrert magesekk full av reker, eller fisk som har gulpet opp brisling. Så at sjøørreten i områdene vi har fisket har hatt god mattilgang er sikkert. Det har vært mye fin fisk! Faktisk så mye fisk at vi ikke har kunnet ta med alt i denne filmen, det ble rett og slett FOR mye fisk, og for lite av det andre, det ble på kanten til kjedelig om det er lov å si (noe jeg sikkert angrer på at jeg sa når fiskelykken snur.) Dette har gjort til at vi har spart endel av det som har foregått uttaskjærs, til en eventuelt senere vårfilm. Når det gjelder områdene vi har funnet fisk, har det nesten utelukkende vært i områder med ålegress, og gjerne da plasser med noe høyere temperatur og/eller brakkere vann. Men det har også vært uttaskjærs mot åpent hav, helst på langgrunne strender, og fisken har stått ganske så grundt. Ellers kan vi si at omtrent all fisk har utelukkende blitt tatt på ettermiddagen. Fra klokken 14.00 og utover, med høydepunkt rundt solnedgang, har vi sett mye vaking og aktivitet. Finn fisken: Det handler mye om temperatur på denne tiden. Her spiller temperatur ekstremt mye inn erfarer jeg, da det igjen regulerer tilgang på byttedyr og et høyere aktivitetsnivå for sjøørreten. Det er lurt å ha med seg termometeret, og registrere hvordan temperaturen fra en dag til en annen kan variere flere grader. Avhengig av vind, sol og tidevann syns jeg ofte det kan være vanskelig å vite nøyaktig hvordan kombinasjonen av disse slår inn på plassene, men det å da ha med seg et termometer for å avklare raskt om dette er en plass man bør bruke mer tid på eller ikke, kan være lurt. Jeg har sett en klar sammenheng i, at når vannet ligger på rundt 3 grader, er det tilnærmet dødt, mens når den har ligge på 4.5 til 6 grader har det vært total forvandling i fiskens aktivitetsnivå. Avskriv heller ikke plasser uten sol, for om vann og vind retninger stemmer den dagen, kan det slå kraftig inn på økning av temperaturen, selv uten sol. Ellers erfarer jeg at hvor kaldt det er på natten i en periode, er det som avgjør hvor mye temperaturøkning man kan forvente på dagtid. Nå ble det mye tanker om det tekniske ved sjøørretfisket, og en fasit er nok ikke alt dette, men det er morro å prøve å forstå og bli klok på hvordan alt dette spiller sammen. Og velger og dele det jeg opplever her, da det ikke har blitt så mye av det i selve filmen! Takk for at dere følger med, og leser! Mvh Stian, David & vår kjære gjest, Kubbejeger’n!